DGA

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een BV heeft u een bijzondere positie. U bent grootaandeelhouder en heeft de zeggenschap over de vennootschap. Maar tegelijkertijd bent u ook directeur en ook werknemer. U bent als het ware in dienst bij uzelf. In de praktijk heeft een dga meerdere relaties met zijn of haar BV. U kunt bijvoorbeeld geld lenen aan of van de BV of u borgstellen voor de BV. Ook kan het zijn dat u een bedrijfspand aan de BV verhuurt.

Een dga en BV zijn nauw met elkaar verbonden. De belastingheffing sluit daar echter niet op aan. Fiscaal bestaat er tussen de DGA en de BV een strikte scheiding en worden zij ieder afzonderlijk in de heffing betrokken. Door de grote verschillen in fiscale behandeling voor de dga en de BV is het goed om u zich hierin te verdiepen.

Als dga krijgt u of heeft u te maken met vele fiscale wetten en regels die door de overheid worden opgelegd. Deze wetten en regels kunnen van invloed zijn op uw onderneming. U bent bezig met ondernemen omdat dat uw corebusiness is en wilt liever geen tijd besteden aan het lezen van nieuwe wetgeving. Deze zorg kan ik u uit handen nemen. Daarnaast heeft u misschien fiscale en juridische vragen die betrekking hebben op uw dagelijkse bedrijfsvoering en waarop u graag antwoord wenst zoals:

  • Kan ik als dga mijn pand in privé verhuren aan mijn BV en wat zijn hiervan de fiscale consequenties?
  • Wat is de beste juridische structuur voor mijn bedrijf?
  • Welk salaris kan ik uit de BV halen?
  • Beleg ik in privé of in de BV?
  • Leen ik geld van mijn BV?
  • Wat zijn de financiële en fiscale consequenties bij verkoop van mijn onderneming?

Als fiscalist kan ik u bij het beantwoorden van deze vragen van dienst zijn.